torsdag 4 december 2008

Julfest och sånt

Idag har det varit full rulle.

En hel del snö har kommit, det är skoj. Lite halvdåligt väglag att köra bil i bara...

...men det får det vara värt. LJUS VARDE LJUS. Det gillar jag. Hoppas snön ligger kvar ett litet tag nu i alla fall. Kan man göra något för att påverka minusgraderna att förbli på minus...? Typ låta frysen stå öppen eller nåt annat kreativt.

Vi har haft en heldag på Aros Congress Center i Västerås med jobbet. Det var skönt med lite omväxling från ordinarie arbetsuppgifter. Vi hade lite föreläsningar om intressanta skattefrågor och processarbete och en del grupparbeten. Och så fick vi ju gratis mat=höjdpunkten. Och fika, det får jag inte glömma (med BISKVIE).

Det var dock en liten rolig incident. Mitt under en av föreläsningarna börjar det ringa i en telefon någonstans i konferensrummet. Föreläsaren svarar. Den i andra änden ville komma till Turistbyrån. Men det blev ju fel. Föreläsaren lägger på. Två sekunder senare ringer det igen. Samma person. Föreläsaren lägger på. När samma person sedan ringer för tredje gången och nu frågar efter en Viola lägger föreläsaren av luren... Jag undrar, vad var det för fel på den som ringde? Varför ringa samma nummer TRE gånger när man vet att det är fel? Och varför slå samma nummer BÅDE när man vill komma till Turistbyrån och till Viola? Det är ju inte genomtänkt. Eller logiskt. Men vad vet jag, det kanske bara var Agda 85 år som var lite pratsugen och blev glad när någon - vem som helst - svarade.

Efter heldagen på Aros Congress bar det av till kontoret för årets JULFEST på våningen. Vi dukade upp fint där och dekorerade med julgrejer och så. En massa god mat var beställd och så satt vi där och hade det trevligt. Det var en och annan snapsvisa, julklappsutdelning och till och med en tipspromenad.

Det är lite kul, för tipspromenaden stod en pensionerad kollega för. En kollega som är lite speciell. Han har liksom alltid varit lite av en ikon på jobbet, har jobbat där i 100 år. Han har Aspergers syndrom och har därför lite svårt att ta människor och det är väl också därför han har lite speciella egenheter. Det är väldigt noga med rutiner och att allt är som det alltid har varit. Han går alltid runt och muttrar och mumlar för sig själv. Och byter kavaj endast två gånger om året (vinter och höst). Men han är GRYM på siffror och jätteduktig på skatterätt. Vi var lite oroliga när han skulle gå i pension att allt skulle bli fel för honom då. Men han har tydligen funnit nya rutiner. Han åker regelbundet till något bibliotek i Stockholm och sitter och läser om krig. Han är fascinerad av alla krig, särskilt det amerikanska inbördeskriget. Och han kan ALLT om det. Namnet på alla generaler och sånt, årtal, ALLT. In i minsta detalj. Han vet EXAKT hur deras uniformer såg ut. Varje sommar åker han till USA och läser och forskar om det här.

I alla fall, så ville han inte närvara själv på julfesten men hade vänligheten nog att utforma den här tipspromenaden. Den bestod av 7 frågor, eftersom vi sitter på våning 7. En fråga var en skattefråga (för att vi skattejurister skulle känna oss lite hemma) och en fråga var en data-fråga (för att IT-snubbarna inte skulle bli utanför) och resten var frågor som - enligt honom - var vanliga allmänbildnings-frågor. Hm. Gissa vad de handlade om? Jo, vad den och den generalen hette, vilket årtal det och det slaget ägde rum, vad den där uniformen var för något...och så vidare. Men det hade man ju kunnat räkna ut. Jag kunde inte en fråga i alla fall. Förutom skattefrågan och datafrågan (ja, faktiskt!) då. Han hade till och med gjort två utslagsfrågor och slagit in en julklapp som en vinst (det såg ut som en bok, undrar om den handlar om krig?). Det var därför det var två utslagsfrågor - så att någon SÄKERT skulle vinna. Det fick ju inte bli oavgjort när han har gjort en vinst.

Jag tycker faktiskt att det var riktigt gulligt gjort av honom. Detta är liksom en gubbe på 65 plus som vägrar släppa in någon i sin lägenhet och alltid har persiennerna neddragna. Han hade verkligen ansträngt sig för att fixa något till oss. En eloge till honom.

Ja, det var som sagt en trevlig tillställning. Men jag avlägsnade mig tidigt (man har ju hundskruttar och en arbetsdag i morgon att tänka på). Jag gissar att de andra nu skrålar till Singstar eller spelar Guitar Hero...i alla fall om IT-snubbarna får bestämma. Festerna på våran våning brukar sluta så.

Inga kommentarer: